Stig Lasseby 1925 – 1996
Efter avslutat Folkskola i Malmberget flyttade Stig till Stockholm för att vidareutbilda sig till teckningslärare på Konstfack.

Redan under sin tid där började han intressera sig för konsten att få “figurer” att röra på sig genom Animation. Hans första film var en film om en princessa gjord av glasbitar – “Glasprinsessan”. Efter konstfack fortsatte Stig på Stockholms Konstakademi. Försöjde sig som teckningslärare men intresset för animationen tog större plats och han startade Team Film AB.

Tillsammans med sina medarbetare producerades film för relkambranchen och Sveriges Television. 1975 var den första långfilmen klar, “Agaton Sax och Byköpings Gästabud”. Därefter följde 2 långfilmer om Pelle Svanlös för bio. 1981 och 1985. Dessa filmer har engagerat ett stort antal animatörer, assistenter, fotografer mm. Några nära medarbetare
att nämna var Peter Gissberg, Brian Foster, Eberhart Femers, Lars Emanuelsson och Jan Gissberg som även var medregissör i en del filmproduktioner. För de stora filmerna engagerades även utländska animatörer för att produktionen skulle bli klar inom rimlig tid.

Normalt är det 24 bilder /sek och en långfilm innehåller ca 55.000 teckningar, 3-4 år och ett 20-tal personer att arbeta heltid med detta.

En dröm Stig hade var att starta en animationsskola. I slutet av 80-talet fann Stig en likasinnad, Lars Samuelsson. Tillsammans satte de fart på projektet. Hösten 1989 var första försöket igång, en animationsutbildning inom Komvux. 1996 blev den högskoleutbildning. Idag är Animationsskolan i Eksjö en gymnasielinje och den enda i sitt slag i Norden.